Embotits Arroyo al Canal Baix Penedès
banner web arroyo canal calafell
banner canal baix penedes
previous arrow
next arrow

La fòbia més freqüent en gossos és, molt probablement, la fòbia a sorolls forts, com ara els trons o els sons produïts per l’explosió de petards o similars. És important assenyalar que una de les característiques de les fòbies, és que són processos incrementals, és a dir, responen a mecanismes de sensibilització en els quals la resposta de l’animal enfront de l’estímul que desencadenen aquestes, quan aquest es presenta de forma repetida, és cada vegada més intensa, és a dir, no respon a un procés d’habituació normal. Això constitueix un dels factors més importants implicats en el desenvolupament de les fòbies a sorolls forts
Així ho reconeix
la British Small Animal Asociation (BSAVA), que indica que les reaccions de temor als sorolls forts, com ara trons i focs artificials, són comuns en els gossos i probablement constitueixen un problema en molts altres animals, i que una proporció significativa d’aquests individus es veuran sensibilitzats, és a dir, que la seva resposta augmentarà amb l’exposició repetida
La fòbia dels animals de companyia als focs artificials està ben documentada per les persones que conviuen amb ells. No es coneixen molt bé les raons de per què alguns gossos sí i altres no sofreixen amb els petards, però es remenen patrons adquirits (els gossos de caça, per exemple, s’acostumen als sorolls forts per les detonacions de les escopetes)
La investigadora veterinària Jessica Perry Hekman, particularment interessada en la resposta a l’estrès en els animals, ha aprofundit en la psiquiatria que subjau en la por als sorolls forts en els gossos. Ella, no obstant això, assenyala que la fòbia al soroll sí que podria tenir algun component genètic (algunes races com border collie semblen tenir més predisposició)
El doctor Gregory Berns, neurobiòlog especialitzat en el comportament caní, en preguntar-li per què la pirotècnia resulta tan nociva per als gossos, assenyala que aquests no tenen la capacitat de racionalitzar la seva ansietat i pot ser que sofreixin una forma més profunda i intensa de terror, similar a l’estrès posttraumàtic en éssers humans, un trastorn notòriament difícil de tractar
Els signes que amb més freqüència es poden observar en un gos són el congelament o paralització (freezing), les conductes d’evitació activa (com els intents incontrolats de fuita i d’amagar-se), tremolors i taquipnea (panteixos continus). A més d’aquests símptomes, l’animal també pot presentar salivació, taquicàrdia, vocalitzacions intenses, micció o defecacions així com piloereccions, postura “encongida” amb els membres flexionats, orelles cap endarrere i cua entre les potes . Altres comportaments sovint associats a aquesta resposta són destrucció, activitat augmentada, estat d’alerta i trastorns gastrointestinals

.Consells i recomanacions

• En sortir de passeig amb el teu gos, evita els llocs on creguis que és probable que tirin petards o es llancin focs artificials.

• No deixis al teu gos o gat sol a casa quan sàpigues segur que veurà petards, focs artificials, etc.

• Tanca totes les finestres i portes per a reduir en la mesura que sigui possible el so de l’exterior.

• Prepara una zona on pugui refugiar-se com una espècie tenda de campanya, una caseta amb una caixa… i queda’t al seu costat en els moments de més baluern.

• Posa música relaxant a un volum elevat a manera de barrera acústica. L’ideal és que l’animal hagi escoltat aquesta música en altres ocasions prèvies, en moments en els quals està calmat, així tindrà més efecte relaxant i no l’associarà a alguna cosa negatiu per a ell com són els sorolls de petards.

INFORME AEC, (Asociación Española de Criadores )

 

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Serveis Social Media Marketing, comunicació d'empreses i comerços. SEO SEM i Posicionament comercial
taberna los serrano

Som membres de l’A.M.I.C.

Per categories

Promociona el teu negoci

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?