previous arrow
next arrow
Slider

Els pressupostos participatius estan sent una eina important per a que els veïns i veïnes de Calafell s’iniciïn en la democràcia participativa i s’aconsegueixi l’objectiu de decidir col·lectivament on van a parar part dels diners que es recapten a través dels impostos. Però, alhora, fomenten la corresponsabilitat en la presa de decisions, contribuint a millorar les polítiques públiques i el govern de la ciutat.

D’acord amb el Reglament de Participació Ciutadana, l’Ajuntament de Calafell impulsa els pressupostos participatius per tal que els veïns i veïnes puguin proposar i decidir en què invertir aproximadament l’1% dels recursos ordinaris, en el pressupost del següent any.

Els veïns i veïnes del municipi disposen d’una quantitat que establirà el Ple de l’ajuntament, anualment, per a decidir les propostes que considerin més prioritàries. Prèviament, poden fer propostes per valor inferior a la quantitat que estipuli l’acord de Ple. Tot el procés es farà, de manera digital, a través de la Plataforma decidim.calafell.cat

No obstant, en les primeres edicions, la possibilitat de realitzar propostes sense un objectiu global o que no compartien una idea conjunta de municipi, de cap a on volem anar, de què volem ser en el futur, ha fet que es plantegés orientar aquests pressupostos participatius cap a un projecte de municipi comú.

Les polítiques europees i nacionals van encaminades a avançar cap els objectius de desenvolupament sostenible,amb la mirada posada en el 2030, que obligarà als ajuntaments a prendre accions en aquest sentit i a proposar projectes orientats en aquesta direcció, per tal d’aconseguir finançament en les convocatòries de les línies habituals d’ajuts de les diferents administracions.

És per aquest motiu que l’ajuntament de Calafell ha reflexionat i pretén orientar les propostes que surtin de la participació ciutadana en aquesta línia. En paral·lel, s’elaborarà un full de ruta, amb participació ciutadana, que ens permetrà consensuar els projectes que ha d’incorporar aquesta estratègia Calafell2030. Aquest full de ruta servirà per a impulsar les propostes dels futurs Plans de Mandat del Consistori, fins el 2030.

Però, també, els pressupostos participatius agafen aquesta filosofia i recullen aquelles propostes ciutadanes que permeten avançar en l’agenda 2030 per un desenvolupament sostenible. D’aquesta manera, incorporem les propostes ciutadanes en una estratègia conjunta de municipi, la del Calafell2030.

Tant la presentació de propostes com la serva posterior votació es fa per internet, a traves d’aquesta plataforma digital de participació: decidim.calafell.cat

Qui pot participar?

 • Per fer propostes, qualsevol persona, empadronada o no, major de 16 anys.
 • Només s’admetrà una proposta per persona.
 • Per poder votar, persones empadronades majors de 16 anys.
 • Cada persona pot votar diferents propostes fins a exhaurir el límit de 500.000€.
 • Es poden presentar a través de la plataforma de participació municipal, decidim.calafell.cat
 • En cas de necessitar ajuda, poden dirigir-se a la regidoria de participació ciutadana, trucant al 977699009, extensió 775 ó al correu electronic pciutadana@calafell.org.

Quines propostes poden presentar-se?

 • Poden ser inversions, subvencions a col·lectius (no associacions o entitats) o programes socials que puguin entrar dins dels disset objectius de desenvolupament sostenible.
 • Les inversions han de ser relacionades amb l’espai públic i/o la millora dels equipaments municipals, de competència municipal i sobre béns de propietat municipal, concretes i que donin resposta a una necessitat determinada que compleixin la normativa vigent.
 • Les subvencions a col·lectius i els programes socials proposats, han d’estar relacionades amb un interès general (no respondre a interessos personals ni d’associacions i/o entitats concretes), perseguint algun dels objectius estratègics esmentats.
 • Que siguin viables tècnicament.
 • Que no comprometin el pressupost d’altres anys.
 • Que no suposin un elevat cost de manteniment, un cop realitzades.
 • Que no superin l’import aprovat pel Ple, en el cas d’inversions, en el cas de subvencions i en el cas de programes socials.
 • S’hauran de presentar en el termini i forma establerta.
 • No poden ser actuacions que ja s’estan portant a terme, ja previstes al pressupost municipal o que facin referència a subvencions que s’atorguen.
 • No poden suposar accions contràries a les que s’han realitzat en els darrers anys per part del Consistori, ni a les previstes en el Pla de Mandat.
 • Respectuoses amb els criteris d’inclusió social, Drets Humans, equitat, llibertat religiosa i sostenibilitat.
 • No poden comprometre qui les executarà.

Quin és el calendari?

 • El Ple de l’ajuntament aprova aquest reglament el 14 de maig de 2020, provisionalment i el 23 de juliol del 2020, definitivament.
 • Es poden presentar les propostes entre e l’1 i el 30 d’agost del 2020.
 • S’estudiaran les propostes entre e l’1 i el 28 de setembre del 2020.
 • Es podran votar les propostes entre el 5 i el 26 d’octubre del 2020.
 • Al novembre, s’incorporaran les propostes al pressupost proposat pel 2021.

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Serveis Social Media Marketing, comunicació d'empreses i comerços. SEO SEM i Posicionament comercial
taberna los serrano

Som membres de l’A.M.I.C.

Per categories

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?