previous arrow
next arrow
Slider

Avui la Secció de Filatèlia, Numismàtica i del Col·leccionisme de l’Institut d’Estudis Penedesencs, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell i l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, ha presentat el segell commemoratiu del Vendrell, capital de la Cultura Catalana 2020.

Si voleu conèixer una mica més d’història de la plaça Vella cliqueu aquí. També disponible al nostre Facebook.

Nativitat Castejón Domènech

Directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès

La plaça Vella de la vila del Vendrell

La plaça Vella del Vendrell, centre neuràlgic i testimoni dels esdeveniments més rellevants que han tingut lloc en aquesta vila, conserva encara el traçat irregular dels seus orígens medievals, tot i els canvis urbanístics que ha sofert al llarg de la història. Aquests canvis han afectat també la seva denominació, ja que ha conegut diversos noms: plaça, plaça pública, plaça Major, plaça de la Constitució, plaça de la República i plaça Vella, dedicada al Dr. Francisco Murillo, l’autoritat mèdica que dirigí la campanya sanitària de l’epidèmia de còlera de 1911.

En aquest espai de confluència s’hi alça l’església parroquial de Sant Salvador (1739), construïda sobre l’antic fossar, una antiga bassa d’aigua i els fonaments d’una altra església anterior més petita, al voltant de la qual van anar aixecant-se diversos establiments, com ara la carnisseria, el forn de pa i l’escrivania. D’altra banda, també hi trobem la Casa de la Vila. Al lloc que ocupa actualment hi havia antigament part del fossar i l’hospital. A finals del segle XVIII, s’hi va traslladar procedent del carrer de Mar, si bé al segle XVII s’ubicava en un edifici situat a l’altra banda de la plaça. Al llarg del temps, la Casa de la Vila ha sofert modificacions i ampliacions, com ara l’obertura de l’entrada principal (1871) i les reformes projectades per l’arquitecte Francesc Barba Masip (1878).

En aquesta plaça no hi ha mancat mai una font pública. Al segle XIX es trobava adossada a una paret de la casa de Carles de Morenes Bertran, baró de les Quatre Torres. El 1907 s’hi va instal·lar una font de pedra i ferro amb un fanal, però com que la carretera de Tarragona a Barcelona passava per la plaça, al cap dels anys es va veure la necessitat de traslladar la font a un altre emplaçament, ja que dificultava el trànsit de vehicles, de manera que el 1935 es va decidir canviar-la de lloc i adossar-la a la façana de l’església. L’embelliment de la plaça es va completar amb la plantació de dos plataners (1908-2016).

Parafrasejant l’escriptor vendrellenc Ramon Ramon i Vidales (1857-1916), la plaça Vella sempre ha estat la petita plaça de l’església, on durant les festivitats tot és animació i bullici, amb un formigueig de gent que va amunt i avall sota l’atenta mirada, des del campanar, de l’Àngel de Tobies.

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Serveis Social Media Marketing, comunicació d'empreses i comerços. SEO SEM i Posicionament comercial
taberna los serrano

Som membres de l’A.M.I.C.

Transmissió en directe

Powered by Restream.io

Vols compartir el directe?

Per categories

Promociona el teu negoci

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?