Embotits Arroyo al Canal Baix Penedès
banner web arroyo canal calafell
banner canal baix penedes
previous arrow
next arrow
  • El sistema que detecta adulteracions, impulsat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Acció, compta amb un pressupost superior al milió d’euros

Un consorci liderat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Acció –l’agència per a la competitivitat del Departament d’Empresa i Coneixement- ha creat un sistema per verificar l’origen i la varietat de l’oli d’oliva per tal de detectar adulteracions en el producte i evitar el frau. El projecte, coordinat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya (IRTA), ha analitzat durant tres anys fins a 400 mostres de diferents tipus d’oli d’oliva de diverses zones productores de Catalunya, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. La iniciativa ha comptat amb un pressupost de més d’un milió d’euros i ha estat cofinançat pel Programa Operatiu Feder de Catalunya 2014-2020.

Segons ha explicat el responsable sectorial d’oli d’oliva de la FCAC, Antoni Galceran, l’oli d’oliva és un producte que, pel seu valor gastronòmic i nutricional, “té associant un elevat risc de frau”. “Per això és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses, com ara possibles adulteracions fruit de barreges amb altres olis”, ha afegit. En aquest sentit, destaca que el projecte ha treballat amb “mostres genuïnes” d’oli d’oliva que s’han recollit directament “a peu de producció” per aconseguir una anàlisi del tot fiable.

Durant els últims tres anys, els diferents experts que han participat en aquesta tasca han analitzat diferents paràmetres en funció de cada objectiu de verificació –com ara els triglicèrids o els compostos sesquiterpènics semivolàtils- per identificar perfils d’aquests compostos i obtenir el que serien les “empremtes dactilars” dels olis autèntics. La informació ha quedat recollida a una base de dades que servirà per caracteritzar tota la producció d’oli d’oliva a Catalunya.

El protocol d’autenticació s’aplicarà pròximament a les cooperatives de la FCAC i l’objectiu és escalar-lo a altres agents vinculats al sector de l’oli, com ara empreses productores i entitats de l’administració. En paral·lel, el consorci ha creat un servei d’assessorament per a empreses i entitats per donar resposta a les principals problemàtiques sectorials relacionades amb l’autenticació de l’oli. Segons dades facilitades per la Generalitat, a Catalunya existeixen cinc denominacions d’origen d’oli d’oliva que agrupen 347 productors i facturen al voltant de 800 milions d’euros de manera conjunta.

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Serveis Social Media Marketing, comunicació d'empreses i comerços. SEO SEM i Posicionament comercial
taberna los serrano

Som membres de l’A.M.I.C.

Per categories

Promociona el teu negoci

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?