previous arrow
next arrow
Slider

Continua vigent l’estat d’alarma i la restricció de mobilitat entre unitats territorials. Cal tenir en compte que les unitats territorials del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre conformen una única unitat territorial.

A les unitats territorials que passin a la fase 3 s’ha autoritzat, entre d’altres:

– La circulació dins la unitat territorial en grups de màxim 20 persones.
– Les franges horàries s’eliminen per a totes les activitats.
– Els establiments, els locals, els centres/parcs comercials i de prestació de serveis poden obrir al públic sempre que es redueixi al 50% l’aforament a cadascuna de les plantes i que garanteixi una distància mínima de dos metres entre clients.
– Reobren al públic els establiments d’hostaleria i restauració per a consum en el local, sempre que no superin el 50% de l’aforament.
Pel que fa a les terrasses es permet el 75% de les taules autoritzades.
– Reobren discoteques i bars d’oci nocturn amb 33% d’aforament i altres restriccions.
– S’amplia l’aforament màxim en vetlles, enterraments, cremacions i llocs de culte. També hi ha una ampliació a la resta de cerimònies religioses de caràcter social (per exemple: casaments, batejos…).
– Es mantenen les mesures de seguretat per a piscines recreatives i platges.
– En instal·lacions esportives i centres esportius s’augmenta l’aforament al 50% i, en el cas de les piscines per a ús esportiu, es manté el 30%.
– L’obertura al públic de les zones comunes dels hotels i allotjaments turístics sempre que no se superi un 50% de l’aforament i amb condicions de seguretat i higiene.
– Es regulen els espectacles esportius, els espectacles a l’aire lliure i els teatres. Destaca la possibilitat de fer actes culturals a les biblioteques i museus.
– Es mantenen les recomanacions, a empreses i treballadors, de fer teletreball i prendre mesures de conciliació i reorganització per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral.
– S’estableixen condicions per al desenvolupament de les activitats a l’aire lliure per a població infantil i juvenil.
– S’estableixen condicions per a l’obertura d’establiments de jocs i apostes.
– S’estableixen condicions per a l’obertura de centres recreatius turístics, zoològics i aquaris.
– S’estableixen condicions per la navegació aèria i marítima d’oci.

Des del 21 de maig, és obligatori l’ús de mascareta a la via pública, als espais a l’aire lliure o a qualsevol espai tancat que sigui d’ús públic o obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància d’un mínim de dos metres entre les persones. Es pot fer servir qualsevol tipus de mascareta, preferentment higièniques i quirúrgiques, que tapin nas i boca. Estigueu atents a les indicacions de les autoritats sanitàries sobre com s’han d’utilitzar.

MOBILITAT I TRANSPORT

1. Es pot sortir en cas de no trobar-se bé?

No es pot sortir si hi ha símptomes o la malaltia COVID-19 causada pel coronavirus o s’està en aïllament a casa. Preneu-vos tots la temperatura abans de sortir i no ho feu si algú de casa té 37ºC o més.

2. Em puc moure dins del meu municipi?

Sí, i per la resta de la unitat territorial. La mobilitat està limitada a les activitats autoritzades amb les mesures de seguretat previstes i amb l’ús de mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància física de 2 metres amb altres persones.

3. Puc entrar i sortir del meu municipi?

Sí, dins de la mateixa unitat territorial.

4. Puc anar a un municipi fora de la meva unitat territorial?

No, excepte per causes justificades o de força major, que inclouen els desplaçaments als centres de treball per motius laborals, professionals o empresarials, l’assistència sanitària, la cura o atenció de persones amb necessitats i el retorn al domicili.

5. Puc anar a la meva segona residència?

Sí, dins de la mateixa unitat territorial del domicili propi.

6. Puc anar a una segona residència fora de la meva unitat territorial, si la meva parella hi té la residència habitual?

No, només pot anar-hi qui hi tingui la residència habitual.

7. Quines són les mesures d’autoprotecció que he de seguir al sortir al carrer?

Dels 6 anys en endavant, és obligatori l’ús de mascareta al carrer, als espais a l’aire lliure i a qualsevol espai tancat que sigui d’ús públic o que sigui obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància d’un mínim de dos metres entre les persones.

Aquesta obligació no s’aplica en el cas de persones que presentin algun tipus de dificultat respiratòria que es pugui agreujar amb l’ús de la mascareta; persones en què l’ús de la mascareta sigui contraindicat per motius de salut degudament justificats o persones que presentin alteracions de conducta per la seva situació de discapacitat o dependència que facin inviable utilitzar-ne.

La mascareta tampoc és obligatòria quan es facin activitats en què, per la seva naturalesa, sigui incompatible l’ús de la mascareta, com pot ser la pràctica esportiva d’esforç intens, o per causes de força major o situació de necessitat.

No és obligatori portar guants, però sí que és molt important rentar-se les mans abans i després de sortir al carrer, com a mesura de precaució.

8. Puc anar al meu centre de treball?

Sí, amb les condicions de seguretat establertes en cada cas, però es continua fomentant el teletreball per a totes les persones treballadores que puguin treballar a distància.

9. Puc sortir a comprar quan vulgui?

Sí, podeu anar a comprar, sense necessitat de cita prèvia i sense limitacions horàries. No obstant, els establiments disposaran d’un horari d’atenció prioritària als majos de 65 anys.

10. Puc anar a comprar amb els menors?

No és gens recomanable, però sí que es permet que us acompanyin si és imprescindible.

11. Puc fer la compra per a persones que no poden fer-la elles mateixes?

Sí, però quan li porteu el que heu comprat, recordeu que cal mantenir la distància de seguretat de 2 metres i la resta de mesures de seguretat.

12. Puc visitar els meus familiars dependents?

Sí, fins i tot si viuen fora de la vostra unitat territorial, si està justificat per necessitat i per garantir l’atenció que necessitin. Mantingueu la distància de 2 metres i eviteu el contacte físic.

13. Puc anar a veure el meu familiar/amic/veí a casa seva?

Sí, està permès dins la mateixa unitat territorial del domicili propi mantenint la distància de seguretat i la resta de mesures preventives.

Es pot anar a visitar les persones vulnerables (majors de 70 anys, persones amb malalties prèvies…), però cal evitar el contacte físic en general (petons, abraçades, etc.) i seguir les mesures de seguretat.

14. Puc deixar els meus fills a càrrec de la persona que els cuida habitualment perquè he d’anar a treballar?

Sí, entenent que es tracta de tenir cura d’un menor d’edat.

15. Puc quedar amb gent a un espai públic o en un domicili particular?

Els grups màxims de persones són de 20 persones (aquest límit no s’aplicarà a persones que visquin juntes). Durant aquests contactes socials amb terceres persones, s’hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene, com la distància mínima de seguretat de 2 metres, o establir mesures alternatives de protecció física, d’higiene de mans, etc.

16. Quan surti i torni a casa, puc fer servir l’ascensor?

Sí, però és millor que feu servir les escales sempre que pugueu i deixeu l’ascensor per a la gent que el necessiti.

17. Puc anar a donar de menjar i beure als animals a càrrec si es troben en una altra unitat territorial?

Només ho podreu fer en el temps i la forma imprescindibles sense poder passejar-los en grup.

18. Puc anar a l’hort si està fora del meu domicili habitual?

Sí, sempre dins de la mateixa unitat territorial, fora només en cas d’autoabastiment.

19. Poden circular motocicletes, bicicletes i patinets?

Sí, per les causes de mobilitat previstes. Es permet viatjar dues persones si porten casc integral amb visera o mascareta, o resideixen al mateix domicili. si són d’ús compartit, cal que el conductor i l’acompanyant utilitzin guants, que poden ser els habituals de protecció per a motoristes.

20. Quin nombre de persones pot anar dins de vehicles particulars?

En el cas de motocicletes i ciclomotors podran viatjar dues persones. En el dels vehicles de fins a 9 places, inclòs conductor, es poden ocupar totes les places si els ocupants resideixen al mateix domicili. En cas contrari, la limitació és de dues persones per fila si utilitzen mascareta i sempre respectant la màxima distància entre ells.

21. També està limitat el nombre de persones dins de vehicles professionals o d’empresa?

Sí, les mateixes que en el cas anterior. A més, en el cas de camions, furgonetes o altres vehicles similars amb una única fila de seients, hi podran viatjar dues persones amb mascareta i garantint la distància màxima possible.

En els autocars que lloguen les empreses per al transport, incloent-hi el transport per als seus treballadors, és obligatori l’ús de mascareta, i cal limitar l’ocupació de places deixant sempre un seient buit contigu a cada passatger, excepte en el cas que els passatgers convisquin al mateix domicili. La fila posterior al seient del conductor no es pot ocupar.

22. I dins de taxis i VTC?

Fins a un màxim de dues persones per fila de seients addicional a la del conductor (segona i tercera fila de seients, si n’hi ha), amb la màxima distància possible entre els ocupants i fent ús de mascareta. En el cas que tots els usuaris convisquin al mateix domicili, podran anar tres persones per cada fila addicional de seients. Al costat del conductor, no hi pot anar ningú.

23. Puc anar a recollir un familiar a l’aeroport, a l’estació…?

Sí, respectant les limitacions de mobilitat dins la unitat territorial, i les mesures de seguretat establertes dins del vehicle.

24. Funciona el transport públic?

Sí, però amb afectacions al servei i l’ocupació segons tipologia, amb l’objectiu d’evitar aglomeracions. Consulteu detalladament el gestor del servei.

És obligatori utilitzar mascareta. En el cas d’autobusos o trens en què tots els passatgers van asseguts es poden ocupar tots els seients. Sempre que sigui possible es procurarà la màxima separació entre usuaris.

En el cas de transport que inclogui viatgers dempeus, l’ocupació de referència serà 2 usuaris per metre quadrat.

Cal reforçar la higiene i desinfecció de mans abans d’accedir al transport públic i després de sortir-ne.

25. Hi ha alguna limitació en la mobilitat específica als carrers?

Cal respectar les mesures de circulació habituals i les restriccions que es puguin establir puntualment d’horari o nombre de persones. A més, si camineu per la dreta sempre que pugueu, us creuareu amb menys persones.

26. Hi ha algun “certificat de mobilitat” o document oficial que hagi de portar per poder circular a peu o amb vehicle?

El Departament d’Interior ha elaborat un certificat de declaració autoresponsable que facilita demostrar que el desplaçament s’ajusta a les restriccions de l’estat d’alarma. És voluntari i no obligatori i es pot obtenir a través del seu web. Complementàriament, les persones treballadores tenen dret a disposar d’un certificat de la seva empresa conforme han de desenvolupar una activitat laboral. No està limitat a un model concret de certificat.

27. Com justificar una causa de força major o situació de necessitat per circular a l’exterior?

Porteu a sobre els documents que certifiquin la situació de necessitat o causa de força major perquè la policia ho pugui comprovar. Són només situacions de molta alta excepcionalitat.

28. He de canviar de pis i fer la mudança. Puc fer-ho?

Sí, porteu al damunt la documentació que ho acrediti.

Cal considerar el dret a pròrroga per un període màxim de 6 mesos dels contractes de lloguer que finalitzen durant el període de declaració d’estat d’alarma i dos mesos després.

29. Estan permesos els vols d’oci? En quines condicions?

Sí, a partir de la fase 2, estan permesos els vols d’oci en grups de màxim 20 persones, inclòs el pilot.

 

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Serveis Social Media Marketing, comunicació d'empreses i comerços. SEO SEM i Posicionament comercial
taberna los serrano

Som membres de l’A.M.I.C.

Per categories

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?