previous arrow
next arrow
Slider

El Departament de Salut celebra que la comissió de Salut del Parlament de Catalunya hagi aprovat avui una proposició de llei de l’atenció pública de la salut bucodental. Amb aquest pas, es considera que Catalunya emprèn un camí per a assolir una política activa i integral de prevenció de les malalties bucodentals i de promoció i atenció de la salut bucodental per a tota la població des dels serveis públics.

La llei parteix de la base que la salut bucodental és una part integral i essencial de la salut, ja que afecta directament la qualitat de vida de les persones, tant per la seva relació amb funcions fisiològiques de gran importància com pel seu impacte psicosocial.

La llei regularà totes les activitats relacionades amb la salut bucodental en l’àmbit territorial de Catalunya per a prevenir malalties i protegir i promoure la salut oral de la població i garantir la seguretat i qualitat de l’atenció dental, així com donarà un nou impuls, reorganitzarà i promourà l’accés equitatiu, tant territorial com social, als serveis d’atenció bucodental de provisió pública del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT).

Alguns dels principis que la inspiren són considerar la salut bucodental com a part integral de la salut de les persones, la progressivitat en l’assoliment d’una atenció de la salut bucodental universal, equitativa i gratuïta, i garantir la qualitat i la seguretat de l’atenció bucodental, tant en l’àmbit públic com en el privat.

En el seu desplegament efectiu, la llei planteja la creació del Programa d’atenció dental de Catalunya, que, entre d’altres, vol ampliar progressivament la cartera pública de serveis d’atenció bucodental, començant per les prestacions més essencials i fent-ne destinatàries en primer lloc les persones vulnerabilitzades. En aquest sentit, d’entrada, el programa dona cobertura a infants de fins a 14 anys; a persones en situació de vulnerabilitat social o en risc d’exclusió social; i a persones amb unes condicions de salut que comporten un risc per a la seva situació de salut bucodental.

A més, el programa inclourà, amb càrrec a fons públics, per mitjà del Servei Català de la Salut, els serveis inclosos en la cartera de serveis comuns, com a mínim en els àmbits següents: les revisions periòdiques per a prevenir i diagnosticar les malalties dentals i promoure la salut dental; el seguiment dels casos quan els professionals ho aconsellin per a assegurar l’evolució clínica correcta de la salut dental; el tractament dels processos odontològics aguts; i els procediments preventius, diagnòstics i terapèutics en el marc de les malalties de la dentició temporal amb repercussió severa en la permanent. Els serveis seran prestats per professionals competents per a cada tipus, prioritàriament dels equips d’atenció primària del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya. De fet, cada usuari del programa disposarà d’un equip de salut bucodental de referència en l’atenció primària.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha posat en valor que amb aquesta llei, com en d’altres anteriorment aprovades, la població de Catalunya “veu ampliats els seus drets” en matèria de salut. Vergés destaca que la llei -pionera a l’Estat espanyol- contempli l’atenció a la salut bucodental bàsica implementant-la “de forma progressiva a tota la població començant per la infància, i també per aquells col·lectius vulnerables socialment i per condicions de salut”. Per a Vergés, és rellevant que la prevenció i la promoció de la salut bucodental es faci “des dels serveis públics pivotant a l’atenció primària, amb la màxima equitat territorial”. “Catalunya ha fet la feina, tot i la pandèmia que ha patit i l’infrafinançament crònic del sistema de salut de Catalunya per part del govern espanyol”, ha afegit la titular de Salut abans de reclamar al govern estatal que “no miri a una altra banda i compleixi els seus compromisos del pla de govern, que incloïen una llei de salut bucodental, de la qual no se n’ha sabut res més”.

Les DPO, blindades
D’altra banda, en la sessió també s’ha aprovat per unanimitat un projecte de llei per restablir el complement de productivitat variable del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del personal sanitari del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).

Aquest complement -anomenat comunament com a DPO, i que és una retribució variable que s’abona cada any a l’abril com a reconeixement de l’assoliment dels objectius laborals prèviament fixats- no es podia fer efectiu l’any passat per motius de tramitació parlamentària, però es va considerar imprescindible adoptar mesures extraordinàries i urgents per a recuperar progressivament l’import d’aquest complement, no demorant una mesura que beneficiava el personal estatutari de l’ICS i millorava l’organització i la prestació de serveis de l’entitat. Finalment, via decret llei, el personal de l’Institut Català de la Salut va recuperar el 75% del complement, i el 2020 n’ha recuperat el 100%.

Una vegada validat el decret llei, el Parlament va aprovar tramitar el Projecte de llei de restabliment d’aquest complement, per blindar-lo per llei, una norma de rang superior. En aquest sentit, el personal estatutari de l’ICS ha de rebre durant l’exercici del 2020 i els següents el 100% de les retribucions que estableix en concepte de complement de productivitat variable. L’altra novetat d’aquesta llei és que també abasta el personal sanitari del SISCAT.

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *Serveis Social Media Marketing, comunicació d'empreses i comerços. SEO SEM i Posicionament comercial
taberna los serrano

Som membres de l’A.M.I.C.

Per categories

Promociona el teu negoci

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?