previous arrow
next arrow
Slider

Més de 43.000 imatges incorporades al Portal Arxius en Línia

Cal destacar que el treball de digitalització s’ha dut a terme amb recursos tècnics i humans propis de l’Arxiu Comarcal. Es tracta del segon gran projecte de digitalització que es realitza. Ja fa deu anys es va iniciar la digitalització de documents essencials dels fons municipals que es trobaven dipositats a l’Arxiu. Ara hem volgut completar-ho amb la incorporació de la resta de documents dels municipis que havien quedat pendents i que encara no custodiàvem.

En aquest sentit, s’ha procedit a digitalitzar i fer accessibles telemàticament les actes de sessions dels plens municipals fins entrada la dècada dels anys 50, així com censos i padrons municipals d’habitants fins l’any 1920 de la totalitat dels municipis de la comarca, inclòs l’agregat de Sant Vicenç de Calders. Altrament, arxius municipals com els de Masllorenç i Cunit s’han adherit al projecte, el primer facilitant-nos les mencionades sèries documentals, i el segon aportant les imatges capturades gràcies a una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4.870 imatges en aquest cas. En el document adjunt, es descriu detalladament la documentació digitalitzada.

Actualment, l’Arxiu Comarcal  custodia els fons documentals de tretze dels catorze municipis de la comarca: Albinyana, l’Arboç, Banyeres del Penedès, Bellvei,  la Bisbal del Penedès, Bonastre, Calafell, Cunit, Llorenç del Penedès, el Montmell, Sant Jaume dels Domenys, Santa Oliva i el Vendrell.

Fruit de tal tasca, s’han digitalitzat 43.837 imatges que, sumades a les 51.414 realitzades el 2010, són un total de 95.251 imatges associades als inventaris dels fons municipals, ja accessibles a través del Portal Arxius en Línia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El nombre d’imatges digitalitzades de cada municipi varia en funció dels documents que ja s’havien capturat el 2010, obeint al propòsit que tots ells tinguessin els mateixos continguts disponibles al Portal.

Durant el procés de digitalització es va valorar la necessitat de digitalitzar altres documents rellevants com ara el capbreu de Calafell de 1565 i una transcripció d’aquest del segle XVIII, la documentació relativa al nucli de Marmellà i la seva agregació al Montmell al segle XIX, el Llibre de verbals de Bellvei (1815-1854), el Llibre d’actes de l’Entitat Menor de les Peces d’Albinyana i els llibres d’actes de l’agrupació intermunicipal del Vendrell i Sant Vicenç de Calders (1941-1942), entre d’altres.

Des de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès hem apostat, donades les limitacions actuals de mobilitat i accessibilitat, per posar a l’abast de la ciutadania tota aquella documentació de consulta més freqüent, fet que aporta, a banda d’un augment del volum documental visible en el Portal, facilitat de consulta des de qualsevol indret. Hem entès que era el moment d’incrementar de manera decidida els recursos digitals necessaris per a donar continuïtat a investigadors i usuaris en les seves consultes.

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Serveis Social Media Marketing, comunicació d'empreses i comerços. SEO SEM i Posicionament comercial
taberna los serrano

Som membres de l’A.M.I.C.

Transmissió en directe

Powered by Restream.io

Vols compartir el directe?

Per categories

Promociona el teu negoci

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?