Embotits Arroyo al Canal Baix Penedès
Embotits Arroyo al Canal Baix Penedès
banner web arroyo canal calafell
La Gondola - Ristorante Italiano
banner canal baix penedes
previous arrow
next arrow

L’última campanya d’excavacions ha permès recuperar més de 1.500 restes d’indústria lítica i ossos d’animals

El jaciment de la Balma de la Griera, ubicat a Calafell (Baix Penedès), va ser ocupat durant més de 100.000 anys pels neandertals. Així ho han demostrat els investigadors de l’IPHES-CERCA en l’última campanya arqueològica, en què s’han recuperat més de 1.500 restes d’indústria lítica i ossos d’animals consumits. Les excavacions han aprofundit en el sondeig estratigràfic del jaciment i han aconseguit un dels registres d’ocupació humana més amplis del NE Peninsular. En aquesta campanya també s’ha constatat l’existència de dos nous nivells arqueològics d’una antiguitat encara superior i amb presència d’eines lítiques, abundants restes de fauna i evidències d’un ús intensiu del foc.

La campanya, feta entre finals de novembre i mitjans de desembre, ha tingut un doble objectiu: d’una banda, avançar en el coneixement de la seqüència d’ocupacions humanes en aquest indret i de l’altra, seguir l’excavació en extensió del nivell Illa, on s’han documentat l’existència de població neandertal datades entre fa 70.000 i 80.000 anys.

Segons els investigadors, en aquesta època es van viure unes condicions climàtiques càlides interglacials molt similars a les actuals que van donar pas a l’últim cicle glacial. Aquesta situació va provocar una reconfiguració del paisatge i alhora, va obligar als neandertals a adaptar-se davant del canvi climàtic. La recerca s’ha centrat precisament en comprendre quines estratègies adaptatives va adoptar aquesta població davant aquest context.

La intervenció arqueològica a la Balma de la Griera s’emmarca en el projecte quadriennal ‘Transicions culturals durant al Plistocè i l’Holocè al litoral – prelitoral de Catalunya’ i està vinculat a la Universitat de Barcelona.

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

taberna los serrano

Ho estem fent a Instagram

Per categories

Promociona el teu negoci

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?