Alguns usuaris han optat pel vehicle privat o per l’alta velocitat
El primer matí del pla alternatiu de transport a les comarques de Tarragona per les obres del corredor Mediterrani al túnel de Roda de Berà s’ha desenvolupat amb “normalitat” però “sense triomfalismes”, segons el secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, i el president de Renfe, Raül Blanco. “No hi ha hagut caos”, ha defensat Nadal. No obstant això, s’ha registrat alguns retards en els trens per la manca d’ajustos amb els busos, tot i que han estat “casos puntuals”, segons el director de Rodalies, Antonio Carmona. En aquest primer dia, la percepció en estacions com Tarragona i Sants és que hi ha hagut menys viatgers dels habituals i que els usuaris han buscat alternatives, com el vehicle privat i l’alta velocitat.
Els treballs a Roda de Berà mantindran el trànsit ferroviari interromput entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders fins al 2 de març de l’any que ve i serà des d’aquesta estació on els viatgers podran continuar el viatge cap a Barcelona després de cobrir el tram afectat en bus.
“No hi ha hagut caos”, ha assegurat el secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, que ha admès que hi ha una part dels usuaris que han fet canvis en la seva mobilitat i que caldrà veure si hi ha hagut un “increment substancial” de l’ús del vehicle privat. De moment, ni Nadal ni els responsables de Renfe han volgut avançar dades sobre el nombre d’usuaris perquè aquest matí encara havien transcorregut poques hores des de l’inici del dispositiu. Encara que la xifra de viatgers es redueixin i hi hagi menys usuaris els busos, segons ha afegit el president de Renfe, Raül Blanco, en declaracions als mitjans de comunicació.
Per Nadal, és “evident” que hi haurà queixes dels ciutadans per canvis d’hàbits que els suposarà aquestes obres “molt necessàries” en les seves rutines i s’ha compromès a introduir millores en cas que siguin necessàries en base a l’anàlisi que es farà dia a dia del dispositiu.
Per la seva banda, la plataforma Dignitat a les Vies, Ana Gómez, ha comentat que alguns dels xofers s’han perdut, però que els busos han circulat sense incidències destacables. “Esperem que el servei no empitjori al llarg del dia”, ha dit Gómez, que ha afegit que d’altres viatgers han optat pel vehicle privat en aquest primer dia i no convertir-se en “conillets d’índies”.
Cinc hores abans per no perdre un vol
El cert però és que darrera cada viatger hi ha una història. És el cas d’un passatger, Juan Monsalve, que sortia cinc hores abans des de Tarragona cap a l’aeroport per no perdre un vol; el d’Andreu Fernández, que ha agafat un dels primers busos habilitats a les sis del matí per anar a Barcelona a treballar i el d’una altra viatgera, Isabel Sastre, que s’ha mostrat més preocupada per com li encaixaran els horaris a la tornada.
A Sant Vicenç de Calders, on a primera hora hi arribaven els busos procedents de Tarragona, per seguir el camí en tren mitjançant l’R2, s’han pogut veure escenes de passatgers corrent, informadors posant ordre i moviment de busos entorn a l’estació. Alguns usuaris han qualificat la situació d'”infern” i el dispositiu dels busos un “estrès màxim”.
Per exemple, una viatgera, Vanessa, explica que viatjava de Torredembarra a Sitges, on treballa de professora d’institut, i que el seu bus ha arribat amb 25 minuts de retard. “Esperem que demà vagi millor i prefereixo no pensar que ens esperen cinc mesos així”, ha assegurat. D’altres, com en Jordi, posava en dubte els beneficis que comportaran les obres, que al seu parer es traduiran en un increment del tràfic de mercaderies perilloses i, per tant, un perill per a la població. “Deixarà en una riota la tragèdia que va haver fa dècades enrere al càmping dels Alfacs”, avisava aquest matí.
A l’operatiu extraordinari pel tall a Roda de Berà, a partir de les 8 h s’hi ha sumat el tall diari de l’R4 entre Sant Vicenç de Calders i Vilafranca fins les 19 h, també degut a les obres del Corredor del Mediterrani.
Viatgers cap a l’alta velocitat per arribar puntuals a la feina
Mentre alguns viatgers habituals de les línies regionals del sud hauran optat pel vehicle privat d’altres s’han encaminat cap a l’alta velocitat des del Camp de Tarragona per garantir-se que arribaven puntuals a la feina. Alguns usuaris han explicat com en aquesta línia hi havia més viatgers de l’habitual, just al contrari de la percepció de molts altres viatgers que han comentat com s’observava menys gent a estacions com les de Tarragona i Sants, per fer el trajecte invers.
Entre els viatgers al Camp de Tarragona, n’hi havia que normalment són usuaris de regionals perquè l’estació es troba al centre. “He agafat deu viatges d’anada amb Avant pels primers deu dies de tall i la tornada ja la faré amb el pla alternatiu de transport”, ha indicat una de les viatgers, Cristina Giménez.
La portaveu de Dignitat a les Vies, Ana Gómez, ha lamentat però, que no s’hagi trobat una solució a la manca de places d’aparcament a l’estació del Camp de Tarragona, ja que molts usuaris han d’aparcar als terrenys del voltant, on es produeixen robatoris i on poden ser multats. A banda, també s’ha queixat que no es puguin validar els bitllets des de Tarragona.
Paral·lelament, l’inici del tall de cinc mesos al corredor sud ha coincidit amb la recuperació del servei de l’Avant entre Barcelona i Tortosa, llargament reivindicat a les Terres de l’Ebre. Serà un servei diari d’anada i un de tornada que sobre el paper ha de permetre retallar en una hora el temps de viatge però que ha despertat les crítiques dels usuaris pel preu dels bitllets i abonaments respecte altres línies de Catalunya, fins a un 40% més, segons Diàspora Ebrenca.
D’altra banda, des de Barcelona, els viatgers que feien el trajecte invers per anar, per exemple, a Salou-Port Aventura es mostraven sorpresos per les dificultats que es trobaran per arribar a la seva destinació. Segons alguns usuaris, en adquirir el bitllet ningú els ha comunicat la incidència ni que hauran de canviar el tren pel bus quan arribin a Sant Vicenç de Calders, que d’aquí unes hores tornarà a registrar una punta d’afluència de viatgers que tornen cap a casa després d’haver superat el primer dia de pla alternatiu.
Afegir comentari