Slider

L’Ajuntament de Santa Oliva i Terra Enllà, estudis i experiències fan una crida als veïns del municipi i per extensió del Baix Penedès que disposin d’informació oral o material sobre el camp d’aviació republicà erigit el 1938 en terrenys del municipi baixpenedesenc. El consistori ha encarregat a l’empresa de serveis de memòria històrica la redacció d’un estudi sobre la història de l’important l’aeròdrom com a primer pas d’un projecte a llarg termini de recuperació per a usos culturals, turístics i educatius dels vestigis existents de la instal·lació.

D’aquesta manera, en aquesta fase d’investigació, es demana la col·laboració veïnal per obtenir d’informació oral o documental de la història del camp d’aviació i el període dels anys de la República i la Guerra Civil al municipi de Santa Oliva. Els interessats poden enviar un correu electrònic a terraenlla.guiatges@gmail.com o trucar al telèfon 658.01.85.21.

L’antic camp d’aviació

El municipi de Santa Oliva (Baix Penedès) conserva restes d’un aeròdrom erigit l’any 1938 per la força aèria de l’Exèrcit Popular de la República, que destacava, entre els situats a l’entorn, per les seves dimensions i capacitat. De fet s’erigí en la principal infraestructura bèl·lica construïda a la comarca en els anys de la Guerra Civil. La instal·lació militar va acollir unitats de caces republicans participants en els combats al front del Segre i, de manera especial, en la batalla de l’Ebre i la posterior Ofensiva de Seròs. És en aquest marc que el camp d’aviació s’integra en el conjunt de pistes obertes a municipis del Penedès i l’Alt Camp per la mateixa força aèria, conegut amb el terme aglutinador d”El Vesper de la Gloriosa’. En aquests camps s’estacionaran i operaran algunes esquadrilles de caça de primera línia del Grup 26 Xatos i

Grup 21 Mosques. Posteriorment, va ser utilitzat durant un curt període de temps per l’Aviació Legionària italiana durant la batalla de Catalunya el gener de 1939. El camp d’aviació estava format per tres pistes d’enlairament amb les seves instal·lacions associades (caseta de guàrdia, lloc de comandament, refugis antiaeris…) i ocupava terrenys dels termes municipals de Santa Oliva, Albinyana i Banyeres.

Sobreviuen diverses traces de l’antic camp d’aviació de Santa Oliva. Es tracta de dos refugis antiaeris conservats a banda i banda del camí de Cal Sereno i la caseta del guàrdia de l’antic camp. De manera complementària, el nucli antic de Santa Oliva guarda edificis rellevants que podrien haver jugat algun rol en el funcionament del camp d’aviació.

Sobre Terra Enllà

Terra Enllà, estudis i experiències, està formada per l’historiador i periodista Andreu Caralt (El Vendrell, 1971) i l’antropòloga Maite Hernández. Disposa de sis anys d’experiència en oferir activitats guiades sobre el període de la Guerra Civil en diverses zones de Catalunya, a més d’elaborar estudis sobre el mateix període per a ajuntaments i institucions a les comarques de l’Ebre i Lleida.

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Serveis Social Media Marketing, comunicació d'empreses i comerços. SEO SEM i Posicionament comercial
taberna los serrano

Som membres de l’A.M.I.C.

Per categories

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?