previous arrow
next arrow
Slider

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès és dipositari del seu fons documental

El 22 de desembre de 2020 va tenir lloc, a la sala de plens de l’Ajuntament del Vendrell, la presentació del llibre Jaume Vidal i Vidal, compositor i graller del Vendrell. Esbós d’un músic, una obra coordinada per Jordi Quintana i Albalat. El treball ha estat editat per l’associació Amics de l’Orgue del Vendrell i ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament del Vendrell, Les Gralles del Baix Penedès i Ço del Botafoc. L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès hi ha col·laborat estretament, atès que des del 2012, arran del contracte de cessió en comodat per part de la família Vidal Alcalà a la Generalitat de Catalunya, és el dipositari del fons documental del músic Jaume Vidal i Vidal (El Vendrell, 1918-1996), de renom “el Carboner”.

L’obra és fruit d’una àmplia recerca documental i està dividida en nou capítols, amb un pròleg a càrrec del músic Xavier Orriols Sendra. La introducció és de Jordi Quintana. La biografia i la cronologia del músic han estat elaborades per Miquel Rovira Segura. Les entrevistes a familiars, companys i alumnes han anat a càrrec d’Àstrid Solé Jordà, Carles Guasch Llorens i Xavier Mercadé Pascual. Jordi Quintana també és l’autor del capítol dedicat a l’estudi de Jaume Vidal com a compositor i arranjador; de fet, ha documentat 209 obres entre arxius particulars i l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès: 149 arranjaments i 60 d’autoria original, de les quals n’ha identificat 45, mentre que les altres 15 composicions són desconegudes i inèdites, i es troben dipositades a l’Arxiu Comarcal. A més a més, les ha catalogat mitjançant una fitxa genèrica que conté la informació i la recerca que s’ha fet sobre cada partitura.

A continuació, Òscar Francès Bretón i Adrià Grandia Moreno han elaborat la selecta de peces que inclou l’edició d’onze composicions en format urtext, set de les quals són creació de Jaume Vidal. Finalment, l’epíleg recull textos i poemes d’autors que han parlat dels grallers i les gralles, com ara els germans Ramon i Vidales, Joan Ramon i Soler, Josep Aixalà, Andreu Nin, Antoni Massanell i Celdoni Fonoll.

El llibre també inclou més d’una cinquantena d’il·lustracions (fotografies, partitures, objectes i documents) que complementen la recerca que s’ha dut a terme, un veritable referent per conèixer l’extraordinària contribució de Jaume Vidal i Vidal, fundador de Les Gralles del Baix Penedès, com a graller, pedagog, compositor, investigador i arranjador de música per a gralla.

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Serveis Social Media Marketing, comunicació d'empreses i comerços. SEO SEM i Posicionament comercial
taberna los serrano

Som membres de l’A.M.I.C.

Transmissió en directe

Powered by Restream.io

Vols compartir el directe?

Per categories

Promociona el teu negoci

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?