Embotits Arroyo al Canal Baix Penedès
Embotits Arroyo al Canal Baix Penedès
banner web arroyo canal calafell
La Gondola - Ristorante Italiano
banner canal baix penedes
previous arrow
next arrow
  • L’entitat ofereix formació, acompanyament, intermediació i orientació en la recerca de feina per millorar l’ocupabilitat d’aquest col·lectiu.

  • En un any marcat per la crisi de desplaçats d’Ucraïna, un 57% de les participants del projecte d’itineraris laborals han aconseguit accedir a un lloc de treball.

  • El projecte d‘itineraris laborals per a persones sol·licitants d’asil i refugiades ha atès 236 persones i està finançat per la Diputació de Tarragona.

Un total de 572 persones refugiades i sol·licitants d’asil han rebut el suport de la Creu Roja a la demarcació de Tarragona per accedir al mercat laboral durant el 2022. L’entitat ofereix formació i itineraris laborals personalitzats, amb la possibilitat de fer pràctiques en empreses del territori, a més d’acompanyament i orientació en la recerca de feina.

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és millorar el nivell d’ocupabilitat de les persones amb la finalitat que es puguin inserir al món laboral. El fet de poder accedir a un lloc de treball és un element clau per a l’èxit del procés d’autonomia i integració d’aquest col·lectiu i, per aquest motiu, té especial importància poder treballar en aquest aspecte.

En un any marcat per la crisi de desplaçats d’Ucraïna — que ha suposat un augment molt destacat del nombre de persones sol·licitants d’asil i refugiades ateses per la Creu Roja a Tarragona—, un total de 236 persones han participat en el projecte d‘itineraris laborals personalitzats, finançat amb 65.000 € per la Diputació de Tarragona. D’aquestes, un 57% han aconseguit accedir a un lloc de feina durant o després de l’itinerari.

“Els perfils són molt diferents i cal aplicar una metodologia de treball on la persona és el centre de la intervenció”, explica la responsable dels programes d’ocupació de Creu Roja a Tarragona, Neus Orduna. “El més òptim és realitzar entrevistes individuals amb l’objectiu específic d’arribar a establir un pla d’acció d’inserció laboral i desenvolupament professional i personal, així com el disseny de l’itinerari d’inserció sociolaboral que se seguirà”, apunta.

La majoria de les persones ateses durant el 2022 tenen nacionalitat ucraïnesa, però s’ha registrat un increment notable d’homes procedents d’Àfrica, arran de la reactivació de la ruta migratòria entre Àfrica i les Illes Canàries. Tot i això, el 74% de les persones del col·lectiu ateses des de l’àmbit d’ocupació són dones.

La Creu Roja realitza amb elles itineraris laborals personalitzats, oferint-los participar en accions tant individuals com grupals, que incideixen directament sobre les seves capacitats.

Es treballen habilitats per a la recerca de feina, competències digitals, competències transversals, l’apoderament i l’adquisició de destreses professionals en sectors amb alta demanda de treballadors.

Com apunta Orduna, “l’apoderament és un dels factors més importants per treballar amb les persones sol·licitants d’asil, ja que els serveix per adonar-se de les capacitats i qualitats que tenen com a individus. Tant l’apoderament com la igualtat d’oportunitats són elements que es treballen permanentment durant tot l’itinerari”.

Aquests itineraris es duen a terme, habitualment, en 3 fases: una primera d’orientació i motivació professional, per dotar d’eines de recerca a les persones, una segona centrada en la formació, sigui per a la seva millora o per l’homologació de títols, i una tercera fase d’intermediació amb empreses per accedir a processos selectius.

En aquest sentit, enguany s’ha pogut reprendre la participació en fòrums d’ocupació presencials (com la Fira d’Ocupació Juvenil de la Cambra de Comerç de Reus, la fira de l’Associació d’Hoteleria i Turisme o la de la Cambra de Comerç de Tarragona), que són una de les millors oportunitats perquè les persones refugiades puguin contactar directament amb les empreses i demostrar la seva valia.

No obstant això, la formació determina en gran part l’accés al mercat laboral i, com explica Orduna, “malauradament, la majoria de persones que atenem no poden acreditar la formació al país d’origen, ja que, no disposen de la documentació (va quedar al seu país), o no és homologable”. Per intentar superar aquesta barrera, s’ofereix informació sobre els tràmits a seguir per l’homologació i suport en les gestions, però el procés és llarg i, per tant, s’han de buscar vies secundàries i temporals per poder accedir al mercat laboral.

Així doncs, des de Creu Roja s’organitzen capacitacions i certificacions professionals en diversos àmbits on es detecta demanda de treballadors. Enguany se n’han realitzat d’operari/ària de manteniment i reformes, de prevenció de riscos laborals per la construcció, de monitor de lleure, de cambrer o de peixateria.

El sector de l’hostaleria i el turisme ha estat, com en anys anteriors, la gran oportunitat d’inserció laboral. Alhora, el sector agrari, el de la neteja i els oficis (electricitat, construcció, pintura, etc.) també han predominat. “L’experiència de cada any ens orienta sobre els sectors on enfocar les properes formacions, per tal de continuar garantint que el que oferim concorda amb el que el mercat laboral reclama”, conclou Orduna.

Des de l’entitat tenen clar que l’èxit de la ràtio d’inserció és gràcies al treball multidisciplinari i transversal que es fa amb les persones des de tots els departaments, i sota l’objectiu comú d’afavorir la seva inserció sociolaboral. Per altra banda, la relació amb les empreses del territori i el suport de la Diputació de Tarragona en el projecte són aspectes fonamentals per assolir bons resultats.

Sobre la Creu Roja

A Catalunya la Creu Roja compta amb més de 16.600 persones voluntàries i més de 300 punts d’atenció a tot el territori, que permeten atendre anualment mig milió de persones, 165.000 de les quals en programes socials. L’entitat té també el suport de més de 227.000 persones sòcies, empreses i aliats.

La Creu Roja pertany al Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja present a 192 països i actua sempre sota els seus set principis fonamentals: Humanitat, Imparcialitat, Neutralitat, Independència, Caràcter Voluntari, Unitat i Universalitat.

La Creu Roja representa el més gran moviment humanitari, ciutadà i independent del món que col·labora des de fa 158 anys amb entitats públiques i privades perquè la humanitat i la dignitat arribin a totes les persones arreu del món.

Afegir comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

taberna los serrano

Ho estem fent a Instagram

Per categories

Promociona el teu negoci

Utilitzem cookies per millorar els continguts de la web i afavorir la vostra experiència com a usuari. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Deixa'ns un missatge?